ABIS Nedir?

22 Aralık 2022

ABIS, Otomatik Biyometrik Tanımlama Sistemi (Automated Biometric Identification System) ifadesinin kısaltmasıdır. ABIS büyük ölçekli biyometrik verilerin saklandığı ve tanımlandığı bir yazılımdır. Bu yazılım sayesinde parmak izi, avuç izi, plantar izi, yüz ve iris gibi biyometrik veriler depolanır. Depolanan bu verilerle elde bulunan veriler karşılaştırılarak, verinin kime ait olduğu sorusuna cevap aranır. Bu işleme “biyometrik tanımlama” adı verilir. Belirli bir bireye ait biyometrik kaydı bulmak ve kimliğini doğrulamak için canlı bir örneğin kayıt altında bulunan birçok biyometrik veri ile karşılaştırılmasını sağlar. Elde edilen eşleşme sonucunda ise kimlik tespiti gerçekleştirilebilmektedir.

Biyometrik kimlik (identification) “Sen kimsin?” sorusuna cevap verirken, biyometrik doğrulama (authentication) ise “Bu kişi gerçekten sen misin?” sorusuna cevap vermektedir. ABIS, bu iki soruya cevap aramaktadır. Polislerin kriminal incelemelerde kullandıkları sistemi biyometrik tanımlamaya bir örnek olarak gösterebiliriz. Bu sistemde kolluk kuvvetleri, olay yerinde buldukları kimliği belirsiz biyometrik izleri ABIS üzerinden sorgulatarak, biyometrik izlerin kime ait olduğunu bulabilmektedirler. Biyometrik doğrulamaya örnek olarak ise bir akıllı telefonun kilidini açmak için yüz tanıma ya da parmak izi kullanımına verilebilir.

ABIS Nasıl Çalışır?

ABIS yazılımının temel çalışma prensibi şu şekilde işlemektedir: ABIS, bir bireye ait parmak izi, yüz ve iris gibi biyometrik verileri, biyometrik verilerin yer aldığı bir veri tabanında yer alan mevcut örneklerle karşılaştırır. Her bir insanın parmak izi, avuç izi, plantar izi, yüz ve irisi birbirinden farklı benzersiz özelliklere sahip olmaktadır. Böylece biyometrik veriler, tek bir kişi ile ilişkilendirilebilmektedir. ABIS yazılımı, işte bu kişiye has bilgileri sistem içerisinde karşılaştırarak, doğru kişiyi karşımıza çıkartan özel algoritmalar kullanmaktadır. Sistem, karşılaştırılan izleri yakınlık sırasına göre bir uzmanın karşısına getirir. Nihai kararı ise uzman vermektedir. Aramada kullanılacak olan örnek, pek çok farklı şekilde elde edilebilmektedir.

ABIS yazılımı, temel olarak iki ayrı şekilde kullanılmaktadır. Bunlardan ilki kriminal ABIS olup suçluların tespitinde kullanılırken, ikincisi ise sivil ABIS olup sağlık, eğitim, erişim kontrolü gibi alanlarda kullanılmaktadır.

ABIS Çeşitleri Nelerdir?

Kriminal ABIS, genel anlamda suça ilişkin olarak kullanılabilecek biyometrik verilerin kullanımına yönelik olarak tasarlanmaktadır. Bir suçlunun olay yerinde bırakmış olduğu parmak izi, avuç izi, plantar izi ya da Mobese kameraları üzerinden alınan yüz görüntüsü ve sabıka fotoğrafları, bu kriminal izlere dahil olmaktadır. Kriminal ABIS, olay yerinde bir şekilde delil olarak bırakılan bu izleri, eldeki veri tabanı ile karşılaştırır ve sonuca gider. Bu sonuç doğrultusunda olay yerinde bırakılmış olan izin sahibi, sistemde daha önce kayıt altına alınmış biyometrik verilerle karşılaştırılır. Şayet olay yerinden alınan izle, eldeki delil niteliğindeki biyometrik veri uyuşma gösteriyorsa, olay yerinden alınan izin sahibi belirlenmektedir. Veri tabanında yer alan izler olay yerinden alınan izlerle eşleşme sağlamıyorsa, olay yerinden alınan izler de sahipsiz olarak veri tabanına kaydedilmektedir. Böylece daha sonra sahipsiz izlerin de kimlik belirlemesi sürecine dahil olması sağlanabilmektedir.

Bir diğer ABIS çeşidi ise sivil ABIS olarak adlandırılmaktadır. Sivil ABIS sağlık, eğitim, güvenlik, sosyal fayda programları, seçim sistemleri, geçiş kontrolü, sınır kontrolü gibi pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Sivil ABIS’in kriminal ABIS’e göre en büyük farkı, olay yeri parmak izlerinin kullanılmamasıdır. Sivil ABIS, genelde kimliği belirli olan parmak, avuç ve yüz izleri üzerinden işlem görmektedir. Sivil ABIS, parmak izi, avuç izi, yüz ve iris örneklerini büyük ölçekli mevcut biyometrik şablonlarla inanılmaz bir doğrulukla eşleştirebilir. Ayrıca veri tabanı içerisinde bulunan izlerle, elde edilen izleri saniyeler içerisinde eşleştirebilir.

HOLISTIKA ABIS, yüksek eşleştirme oranı, devasa büyüklükteki veri tabanı, geniş kullanım alanı ve HOLISTIKA NEURO yapay zeka modülü ile sahada ve merkezde tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor. 

En Çok Okunan

Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla

En Çok Okunan