İris Tanıma Sistemi Nedir?

21 Kasım 2022

İris tanıma sistemleri gözümüzde yer alan iris tabakasını kullanmaktadır. Göz bebeğinin etrafında bulunan renkli kas tabakasına iris adı verilmektedir. İris tabakası her insanda farklı, kendine has bir yapı taşımaktadır. İris, tıpkı parmak izlerinde olduğu gibi biyometrik tanımlama işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kişiye has, benzersiz özellikler taşıyan iris, temassız onay verme işlemlerinde kullanılmaktadır. Bu şekilde hızlı, hijyenik ve temassız bir şekilde geçiş kontrolü sağlanabilmektedir.

İris tabakası, yüksek çözünürlüklü kameralar tarafından haritalandırılmaktadır. Normal insanların algılayamayacağı iris detayları, bu şekilde belirgin hale getirilirler. İris, doğumdan itibaren birkaç ay içerisinde şekillenir ve ölüme kadar hiç değişmeden kalır. İris yapısının değişiklik göstermemesi, onu önemli bir biyometrik tanımlama sistemi haline getirmektedir. Bu yönüyle iris tanıma sistemi oldukça güvenilirdir.

İris Tanıma Sistemi Avantajları

İris tanıma sisteminin en büyük faydası güvenli olmasıdır. Kişiye has özelliği ve doğumdan ölüme kadar olan süreçte değişiklik göstermemesi sebebiyle iris tanıma sistemleri oldukça güvenlidir. İris tanıma sisteminin bir başka yararı ise temassız tanıma sağlama durumudur. İris bölgesini tanıtabilmek için tek yapılması gereken kameraya belirli bir mesafe içerisinden bakmaktır. Temassız tanımanın yanı sıra iris tanıma sistemi hijyeniktir. Göz ile cihaz arasında mesafe olduğu için parmak izi gibi diğer biyometrik tanıma sistemlerine nazaran hijyen kurallarına daha uygundur.

İris tanıma sisteminin bir başka faydası ise hızlı olmasıdır. Sistem tarafından önceden şekli çizilen iris haritası, saniyeler içerisinde tanımlanabilmektedir. Hızının yanı sıra iris tanıma sistemleri, kart ve şifre kullanılan geçiş sistemlerine nazaran takibi kolay olması sebebiyle ön plana çıkmaktadır. Bu şekilde kartın kaybolması ya da şifrenin unutulması gibi durumların önüne geçilebilmektedir. Aynı zamanda başka kişilerin kart ya da şifre kullanarak ilgili alana ya da mekâna erişimi mümkün olamamaktadır.

·         Şifre ve pin numarası gibi unutulma ya da çalınma riski olan etkenlere bağlı değildir. Bu yüzden son derece güvenilirdir.

·         İris tanıma sistemlerinin hatalı kabul oranları son derece düşüktür.

·         Doğrudan temasa ihtiyaç olmaması sebebiyle diğer biyometrik sistemlere oranla çok daha hijyeniktir.

·         İris tanıma sistemlerinin insan sağlığına hiçbir zararı bulunmamaktadır.

·         Koruyucu özel ekipmanların giyilmesi gereken laboratuvar, ameliyathane ya da nükleer tesis gibi steril ortamlarda kullanılabilen tek biyometrik sistemdir.

·         Referans nokta sayısı, parmak izine kıyasla çok daha fazla olduğu için çok daha kesin sonuç elde edilebilmektedir.

İris Tanıma Sistemi Kullanım Alanları

Yüksek güvenlik ihtiyaçlarının üst düzey olduğu nokta ve mekanlarda rahatlıkla kullanılan iris tanıma sistemleri, kullanım kolaylığı sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. İris tanıma sistemleri özellikle laboratuvar, ameliyathane ve nükleer tesis gibi steril olunması gereken ortamlarda kullanılmaktadır. Bu mekanlarda özel kıyafet giyme zorunluluğu olduğu için kullanıcıların ölçüm cihazı ile temas kurabilecekleri tek vücut bölgesi gözleridir. İris tanıma sistemleri aynı zamanda karakol, cezaevi gibi yüksek güvenlik gerektiren konumlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Havaalanı, üniversiteler, sağlık birimleri, ATM gibi yerlerde de iris tanıma sistemleri kullanılmaktadır.

Siz de Papilon’un üstün teknolojiye sahip iris tanıma cihazı Optika ile iris tanıma işlemlerinizi gerçekleştirebilir, güvenli ve sağlıklı geçiş kontrolü sağlayabilirsiniz.

En Çok Okunan

Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla

En Çok Okunan