Parmak İzi Okuyucu

10 Ağustos 2022

Parmak İzi Okuyucu


Parmak izi nedir?

Vücudumuzun en büyük organı olan derilerimizin altında pek de dikkat etmediğimiz girinti ve çıkıntılar bulunur. Bu çıkıntılar, genetik kodlarla belirlenmiş, her bir insan için farklı olan desenlere sahiptir. “Papilla” adı da verilen bu desenler parmak izi olarak adlandırılan şekilleri oluşturmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan her bir insan için farklı yapıya sahip olan bu desenler, yaklaşık yüz yıldır kimlik belirlemede, suçluların tespitinde ve tesis geçiş sistemlerinde kullanılmaktadır. Kullanım ve tespit kolaylığı sayesinde pek çok farklı alanda kullanılan parmak izi, parmak izi okuyucu tarafından tespit edilebilmektedir. 

Parmak izi okuyucu deri üzerinde bulunan papilla adı verilen şekillerin yapısını sayısal verilere çevirerek sisteme kaydeder. Parmak izleri merkezi bir sistem tarafından tutulmaktadır. Bu sistem ABIS (Automated Biometric Identification System-Otomatik Biyometrik Tanımlama Sistemi) olarak adlandırılmaktadır. ABIS programı içerisinde kişi kartları aracılığı ile sınıflandırılan ve sayısal veriler halinde tutulan parmak izleri, gerektiğinde kullanılmak üzere depolanmaktadır. ABIS programı, ihtiyaca göre sivil ve kriminal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sivil ABIS personel takip sistemlerde, turnike geçiş sistemlerinde kullanılırken, kriminal ABIS ise suç ve suçlunun tespiti sırasında kullanılmaktadır. 

Parmak izi nerelerde kullanılır

Suç teşkil eden olayların meydana geldiği olay yerinden elde edilen parmak izi, suç ve suçlunun tespiti sırasında kriminal incelemeler sürecinde delil olarak kullanılmaktadır. Bu izler, olay yeri inceleme ekipleri tarafından değerlendirildikten sonra kimlik tespitinde kullanılır. Merkezi ABIS (Automated Biometric Identification System-Otomatik Biyometrik Tanımlama Sistemi) programında tutulan parmak izleri ile karşılaştırılan olay yeri izleri sayesinde suçlunun tespiti, saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Milyonlarca parmak izi içerisinden doğru izin bulunmasını sağlayan bu sistem sayesinde günümüzde pek çok olayın faili tespit edilebilmekte, cezasız suç kalmamaktadır. 

Parmak izi olay yeri incelemesi sırasında polisler tarafından kanıt olarak elde edilmesinin yanı sıra başka pek çok farklı çeşit ve formda kullanılmaktadır. Personel giriş çıkış kontrollerinde, turnike sistemlerinde, bankalarda ve ATM’lerde, kamu kurum-kuruluşlarında ve cep telefonlarında kullanılan parmak izi, gündelik hayatımızın vaz geçilmez bir parçası haline gelmiştir. Kullanım kolaylığı, yüksek güvenlik standartlarına sahip olması ve her birey için benzersiz olması sebebiyle parmak izi, beraberinde büyük avantajlar da getirmektedir. 

Parmak izi okuyucu avantajları

Parmak okuma sistemi ile gerçekleştirilen operasyonların en büyük avantajı, son derece güvenli olmalarıdır. Parmak izleri her insan için özel olmakla birlikte kopyalanamaz ve çalınamaz niteliktedir. Bu nedenle basılı kartlara nazaran çok daha güvenlidir. Bunun yanı sıra parmak izi cihazı, saniyeler içerisinde sonuç alabilme kapasiteleri sayesinde son derece hızlı çalışabilmektedir.

Parmak izi kopyalanamaz, çalınamaz ya da değiştirilemez olduğu için oldukça güvenlidir. 

Parmak okuyucu sistem sayesinde personeller basılı kartlara ihtiyaç duymaz. Bu sayede basılı kart kaybının önüne geçilmekte, şifreye ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Parmak okuma cihazı sayesinde personeller, başka bir kişinin bilgilerini kullanarak sisteme giriş yapamazlar. 

Parmak izi okuma cihazı, şirketlerin güvenlik alanında harcadıkları maliyetlerin en aza düşürülmesini sağlamaktadır. 

Parmak izi sistemi ile hata yapma oranı bulunmamaktadır.

Personel parmak okuma sistemi özel bir uzmanlık alanı gerektirmez. 

Parmak izi sayesinde girilmesi yasaklanmış alanlara erişim kısıtlandırılabilir. Böylece önemli bilgilere erişim kolaylıkla denetlenmiş olur. 

Parmak izli personel takip sistemi

Parmak izlerinin kullanıldığı bir başka yöntem ise personel giriş-çıkış kontrol sistemleridir. Parmak izli personel takip sistemi aracılığı ile yürütülen operasyonlarla personellerin iş yerine giriş-çıkış saatleri rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Personel giriş çıkış takip sistemi ile elde edilen bilgiler sayesinde personelin hangi gün izinli olduğu ya da ne kadar fazla mesai yaptığı gibi hususlar son derece kolay bir şekilde tespit edilebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra basılı kart gibi materyallere gerek duyulmadan işlem yapılabilmektedir. Bu sayede kart masrafının önüne geçilmekte, şifre ya da kart kayıplarına son verilmektedir. Aynı zamanda personel parmak izi okuyucu kapı ve kilit sistemlerine de entegre edilerek ilgili personelin belirli bir alana girişi denetlenebilmektedir. 

Parmak izi kriminal

Parmak izi kriminal alanda en çok kullanılan uygulamalardan bir tanesidir. Kan, kıl, idrar, saç, sperm ve tükürük gibi biyolojik verilerle birlikte parmak izi, elde edilme ve teşhis edilebilme kolaylığı sayesinde suçluların tespitinde büyük bir rol oynamaktadır. Gözle görülmesi oldukça güç olan parmak izlerinin elde edilmesi uzmanlık gerektirmektedir. Bu izleri gözle görülür hale getirebilmek için pudra ve çeşitli kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Pudra ve kimyasal maddelerin parmak izi üzerine uygulanmasından sonra izler, saydam banda alınır. Saydam banda alınan parmak izleri, merkezi ABIS sistemine entegre edilir. Burada yapılan sorgulama işleminin ardından, izin kime ait olduğu kolaylıkla tespit edilebilmektedir. 

Parmak izi okuyucu modelleri

Cam, metal ve sensörlerden oluşan parmak izi tanıma sistemi malzeme kalitesi, entegre sistemleri ve modeline göre değişkenlikleri göstermektedir. Sizler de işiniz için en uygun yapıdaki parmak izi cihazları için sitemizin ürün ve çözüm sayfalarını ziyaret edebilir, konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


En Çok Okunan

Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla

En Çok Okunan