Uzaktan Müşteri Edinimi Nedir?

25 Ağustos 2022


Oldukça kısa bir süre zarfı içerisinde tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisi, fiziksel temasın en aza, hatta mümkünse sıfıra indirilmesini gerekli kılmıştır. Uzunca bir süre evden dışarı dahi çıkmamızı engelleyen global pandemi, dijital alanda meydana gelen çeşitli gelişmelerin hızlanmasına sebep olmuştur. Hızlanan dijital gelişmeler arasında belki de en önemlisi Uzaktan Müşteri Edinimi (Digital Onboarding) sistemidir. Bu sistem, evden dışarı dahi çıkmadan üyelik hesabı açılmasını ya da kişinin kimliğini hizmet sağlayıcılarına dijital kimlik yoluyla tanıtmasını sağlar. Böylece Uzaktan Müşteri Edinimi teknolojisi sayesinde kişiler, kimliklerini rahatlıkla tanımlayabilir, online olarak verilen çeşitli hizmetlerden faydalanabilirler. Bankacılık ve finans alanı başta olmak üzere eğitim ve sağlık gibi kritik öneme sahip pek çok sektörde kullanılabilen Uzaktan Müşteri Edinimi teknolojisi sayesinde doğru kişilerin doğru hizmetlerden faydalanması sağlanmaktadır. 

Uzaktan Müşteri Edinimi oldukça basit etaplardan oluşmaktadır. Bunlardan ilki, kişinin kimlik kartının ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekmesi ile başlar. Sistem kimlik bilgilerine sahip olduktan sonra, kişiden bir özçekim fotoğraf istenir. Özçekim işleminin ardından ise biyobarkod ve sonuç raporu oluşturulur. Son olarak ise sistem, arzu edilen durumlarda müşteri temsilcisi ile müşteriyi görüntülü konuşma aracılığı ile bir araya getirir. Sistem, sahte kimlikleri ve sahte özçekim fotoğraflarını tanıyabilme kapasitesine sahiptir. Özçekim sırasında fotoğraf ya da video gibi yanıltıcı görsellerin kullanılmasına karşı aktif ve pasif canlılık tespiti özellikleri kullanılmaktadır. Bu yönüyle sahteciliğe karşı büyük bir engel teşkil eden Uzaktan Müşteri Edinimi sistemi, aynı zamanda Anti-Kara Para Aklama (AML) sistemi ile de yüksek güvenlik opsiyonu sunmaktadır. 

Uzaktan Müşteri Edinimi Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Kolay kullanımı ve verimliliği sayesinde Uzaktan Müşteri Edinimi sistemi bankacılık ve finans başta olmak üzere sigorta, seyahat, oyun, kripto para, hükümet, yüksek öğretim, sağlık gibi sektör ve alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. Kart, evrak, sözleşme gibi basılı materyallere gerek duyulmadan hazırlanan sistem, tamamen dijital ortamda müşterilerin işlemlerini gerçekleştirmelerine imkân tanır. Şubeye gitmeksizin, tamamen dijital ortamda gerçekleştirilen işlemler sırasında ihtiyaç duyulan tek şey kameralı bir telefondur. Çok yönlü kimlik doğrulama yöntemi sayesinde, şifre ve sms gibi kimlik doğrulama yöntemlerine gerek kalmamaktadır. Tek bir özçekim ile kişilerin kimliği doğrulanabilir ve sisteme giriş yapılabilir. 

Bankaların Uzaktan Müşteri Edinimi

Bankacılık işlemleri sırasında Uzaktan Müşteri Edinimi sistemi, günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir. Şubeye gitmeden, basılı materyal kullanılmadan müşterilerin kolay bir şekilde hesap açabilecekleri sistem sayesinde hem insan sağlığı korunmuş olur hem de zamandan tasarruf edilir. Pandeminin yanı sıra dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte yaygınlık kazanan Uzaktan Müşteri Edinimi teknolojisi bankacılık ve finans alanında gerçekleştirilen hesap açma ve yeni üyelik işlemleri sırasında başat sistem olmaya başlamıştır. 

Yeni müşteriler için kolay ve hızlı hesap açılmasının yanı sıra çok yönlü kimlik doğrulaması, canlı videolu görüşme imkânı, KYC ve AML uyumluluğu ile sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçilmesini sağlayan uygulamaları ile Uzaktan Müşteri Edinimi teknolojisi, kişinin iddia ettiği kişi olup olmadığının tespitinde son derece büyük bir önem teşkil etmektedir. Güvenliğin sağlandığı bu teknolojilerin yanı sıra özel matematiksel algoritmalar ile çalışan dijital imza teknolojisi sayesinde Uzaktan Müşteri Edinimi uygulaması ile sözleşmeler imzalanabilmektedir. 

Uzaktan Müşteri Edinimi BDDK

Biyometrik kimlik doğrulama aracılığıyla kısa süre içerisinde oluşturulan online hesaplar, bazı standartlarla korunmaktadır. Uzaktan Müşteri Edinimi BDDK güvenlik standart ve gereksinimlerine bağlı olarak uygulanmaktadır. Bu standartlar hangi verilerin saklanması gerektiğini, hangi verilerin ise tutulmasının yasak olduğunu tespit etmektedir. Kişisel bilgi ve verilerin korunmasını sağlayan bu regülasyonlar sayesinde güvenlik, üst noktalara taşınmaktadır. 

Sizler de Uzaktan Müşteri Edinimi BDDK güvenlik standartları ile uyumlu dijital kimlik çözümlerine sahip olmak için ürün sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.


En Çok Okunan

Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla

En Çok Okunan